Over winterbanden

Ook in Nederland is het rijden op winterbanden nuttig! Door de zachtere samenstelling van het rubber zijn deze banden beter geschikt voor lage temperaturen. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en veel veiliger als er sneeuw of ijs ligt. Hieronder volgt wat praktische informatie over winterbanden.

Wat is een winterband?

Een winterband is een band die onder winterse omstandigheden goede grip biedt. Rubber wordt bij lagere temperaturen harder. Daardoor verliezen zomerbanden bij kou de optimale grip op het wegdek. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en bovendien een ander profiel. Met name onder winterse omstandigheden bij sneeuw en sneeuwmodder presteren winterbanden veel beter dan zomerbanden, dus minder kans op aquaplaning, een kortere remweg en een betere wegligging. Zodra de buitentemperatuur onder de 7 graden Celsius zakt, is het aan te raden op winterbanden te gaan rijden.

Let wel op voldoende profiel, bij een winterband wordt een absoluut minimum aangehouden van 4 mm.

  • Wat betekenen de cijfers en letters op een band?

Welke bandenmaat moet ik aanhouden?

Neem banden in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat. Hebt u erg brede banden en grote velgen, kies dan voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen. Bij gladheid geldt een breed contactvlak tussen band en wegdek als een nadeel.

Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen en maten banden. De keuze voor een bepaalde bandenmaat wordt bepaald door de auto waar de banden onder gemonteerd worden. Welke maat banden je moet gebruiken, hangt af van het type auto. De betekenis van de bandenmaat 165/70 R 14 81 T is als volgt.
•    165 is de breedte van de autoband in millimeters
•    Het getal 70 heeft betrekking op de hoogte. Deze is 70 procent van de breedte van de band.
•    De R staat voor radiaal
•    14 is de maat van de velg in inches
•    81 heeft betrekking op de draagcapaciteit van de band (462 kg)
•    T betekent: geschikt voor een snelheid tot 190 km/h

Voor welke landen is het gebruik van winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, in sommige andere landen wel. Onderstaand kaartje laat zien in welke landen winterbanden verplicht zijn.

Sinds december 2010 zijn in Duitsland winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Italië, Frankrijk en Zwitserland zijn winterbanden al langer verplicht,
echter alleen indien dit aangegeven staat op een verkeersbord. Hier kan, ook als er geen bord staat, echter wel de schuld worden toegewezen bij een aanrijding.
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Daarbij wordt in Oostenrijk de regelgeving strikt gehandhaafd; de boete kan oplopen tot wel € 5000,=. In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht, in Luxemburg bij winterse omstandigheden wel.

Zie ook:
•    Overzicht regelgeving winterbanden in Europa. Bron: vereniging VACO.

  • In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Veelgestelde vragen over winterbanden

Maakt het bij een ongeluk uit op welke banden ik reed?

In veel landen (in ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) kan het niet gebruiken van winterbanden een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. Uw WA-verzekering zal een schade die u hebt toegebracht aan iemand anders wel vergoeden maar in veel gevallen gaat dat ten koste van uw bonusmalus, en uw eigen autoschade is misschien niet all risk verzekerd of u hebt een eigen risico. In het ergste geval krijgt u een deel van uw letselschade niet vergoed, omdat u mede-aansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

Moeten winterbanden op alle wielen of alleen op de aangedreven wielen?

Nee, dit is ronduit onveilig. Beter géén winterbanden dan twee winterbanden. Twee sets verschillende banden met verschillende eigenschappen levert een onvoorspelbaar rijgedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen.

Ik heb al sneeuwkettingen. Heb ik dan nog winterbanden nodig?

Ja, sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor het rijden op doorgaande wegen of snelwegen. En op zomerbanden kunt u op doorgaande wegen niet veilig rijden bij sneeuw.

Ik heb al winterbanden. Heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, voor als u op kleine besneeuwde (berg-)wegen komt. In veel landen is het bij je hebben van sneeuwkettingen zelfs verplicht; dat wordt ter plaatse aangegeven door dit bord.  Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde berg-wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje.